23948sdkhjf

Köttföretag anklagas för storbluff

Gotländska köttföretag ska ha lurat till sig mångmiljonbelopp när hundratals ton utländskt kött sålts som svenskt och Kravmärkt.
Enligt livsmedelskontrollen vid Stockholms stads miljöförvaltning utreds nu ett gotländska köttiföretag för att under flera år ha sålt importerat kött under falsk flagg, rapporterar Aftonbladet.

Totalt kan det röra sig om totalt hundratals ton kött varje år som under flera års tid bedrägligt sålts som svenskt. Dessutom uppges att nio ton icke Kravmärkt kött sålt som sådant. En del av bluffköttet kan fortfarande finnas ute i handeln, skolor och restauranger. Det är, enligt livsmedelskontrollen, det mest omfattande fusket som hittills kommit att utredas.

Det är de gotländska köttföretagen Gothemsgården och Gotland K&D som misstänks för att under flera år sålt felmärkt kött. Senast i slutet av 2015 lär 23 ton ha nått konsumenter över hela landet.

— Man verkar blanda utländskt kött för att öka volymerna. Man har bland annat blandat köttet med tyskt och holländskt kött och på så sätt har de omsatt hundratals miljoner kronor, säger Daniel Selin, avdelningschef vid livsmedelskontrollen, till Aftonbladet.

Enligt miljöförvaltningen har företagen köpt in svenskt kött via det ena bolaget, för att sedan blanda ut det med utländska råvaror i det andra. Köttet har sedan sålts som "svenskt Kravmärkt" köttfärs och styckdelar.

— De har lurat sina kunder, grossister och andra som har köpt kravmärkt svenskt kött. Det är extremt allvarligt och kastar en skugga över hela svenska köttindustrin, säger Daniel Selin, till tidningen.

Ägarna till de företag som nu är under utredning påstår, enligt Aftonbladet, att kötthanteringen skett av misstag och att det visserligen finns "oklarheter angående händelseförlopp och den köttmängd som sålts", med att orsaken varit försumlighet i rapportering och journalföring, en förklaringsmodell som livsmedelskontrollen inte köper.

— Det här är bedrägeri, matfusk i sin klaraste form. Det här är ett systematiskt uppsåtligt fusk som de har drivit och därför tycker vi att det är motiverat att de inte får fortsätta bedriva sin verksamhet, säger han till Aftonbladet.

Beslut om huruvida företagen kommer att förbjudas från att producera och sälja livsmedel kommer att fattas under miljö- och hälsoskyddsnämndens nästa sammanträde den 2 februari.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109