23948sdkhjf

Valio får osmickrande utmärkelse

Det finska mejeriföretaget stod för årets matbluff 2015, enligt organisationen Äkta vara.
I slutet av november framkom det att all den kefir-filmmjölk som Valio har sålt är laktosfri. Trots det har laktosintoleranta fått betala flera kronor mer för samma produkt.

— Vi beklagar, det har aldrig varit vår avsikt att lura någon. Men det är inte någon hälsorisk att äta laktosfria produkter, därför bedömde vi att vi kunde göra så här, sade Linda Öhman, kommunikationschef på Valio, till TT då.

Läs också: Dyrare för laktosintoleranta när Valio bluffar

Nu har Valios bluff fått ny uppmärksamhet då marknadsledaren för laktosfria produkter fått den tvivelaktiga äran att koras till företaget bakom Årets matbluff, en nyinstiftad "utmärkelse" från organisationen Äkta vara.

— Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram och sätta press på företag som lurar konsumenterna, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare och tf ordförande för Äkta vara.

Närmare 6 000 personer deltog i omröstningen, varav Valio fick 27,6 procent av rösterna. Det var endast 51 röster fler än tvåan, Nybergs Deli, som med ett kreativt marknadsföringsknep sålde vatteninsprutad skinka som "ländfilé".

— Det är väldigt kul att så många har varit med och nominerat och röstat, långt fler än vi hade räknat med. Det visar på att det finns ett stort intresse för vad det är i maten.

Övriga finalister var Nestlés "naturella välling", som visade sig vara smaksatt med vanillin, Ridderheims murkelpaté som trots att den skulle bestå av "uteslutande naturliga råvaror" bland annat innehåller 10 E-nummer och palmolja samt Lönnebergas renkorv med tranbär, som endast innehåller 20 procent renkött.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08