23948sdkhjf

Coca-Cola köper juicejätte

Miljardaffär ska ge Coca-Cola bättre grepp om den afrikanska marknaden.
Att Coca-Cola vill bredda sin portfölj och satsa på produktområden utöver kärnverksamheten är ingen hemlighet. Även om läsk, enligt Wall Street Journal, alltjämt står för omkring 70 procent av den globala försäljningen var det kategorin icke-kolsyrade drycker som stod för den största försäljningstillväxten under de tre första kvartalen 2015.

Läs också: Uppgift: Arla nära miljardaffär med Coca-Cola

Nu köper Coca-Cola 40 procent av Afrikas näst största juicetillverkare, nigerianska Chi, som också producerar mejerivaror och snacks, uppger TT. Målsättningen är att öka ägarandelen till 100 procent inom tre år.

—Vi är extremt optimistiska om Afrikas fortsatta ekonomiska och sociala tillväxt, säger Kelvin Balogun, chef för Coca-Cola i Central-, Öst- och Västafrika, i ett pressmeddelande om affären, skriver TT.

Enligt Wall Street Journal har Coca-Cola 45 procent av läskmarknaden i Afrika och Mellanöstern men endast 3.5 procent av juicemarknaden. Chi har en marknadsandel på 4,2 procent.

Hur mycket Coca-Cola får betala för Chi är inte offentliggjort. Men enligt en källa till Wall Street Journal värderas Chi till 8 miljarder kronor i affären.

I höstas ryktades det om att Coca-Cola ville köpa det danska juicetillverkaren Rynkeby från Arla, en uppgift som mejerijätten avisade.

Läs också: Arla avvisar miljardaffär
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078