23948sdkhjf

Hummer har blivit vardagsmat

Lyxråvaran har blivit allt vanligare på svenska tallrikar — trots fortsatt högt pris.
Den traditionella synen på hummer är att det är en lyxmåltid som man kan unna sig i samband med särskilt festliga tillställningar. Eller åtminstone som utpräglad helgmat.

Men till följd av att hummerbeståndet i delstaten Maine, där en majoritet av den amerikanska hummern fångas, har ökat avsevärt på senare tid har hummern tagits sig in också i på menyerna hos billigare restauranger. Under fjolåret dubblerades utbudet av hummerrätter på menyerna hos amerikanska snabbmatsrestauranger, skriver Dagens Industri, som hänvisar till Fast Casual Magazine.

Och trots att den svenska hummern inte har haft samma prisutveckling går det att se att attityden till skaldjuret håller på att förändras.

— Hummer har fortfarande lite lyxbetoning, men det går betydligt mer åt det vardagliga. Vi märker både på krogen och i butik att det inte bara är helgmat längre, säger Erik Molinder, vd på fisk- och delikatessföretaget Melanders, till Dagens Industri.

Enligt Erik Molinder har ett ökat matintresse bland unga bidragit till att fler är beredda att betala lite mer för lite dyrare råvaror som hummer.

— Det finns dessutom ett helt annat intresse nu av att använda alla delar av råvaran. Förr åt man bara stjärten och slängde resten.

I höstas öppnade restaurangen Södra Vägen Hummer & Korv i Göteborg med programförklaringen "avdramatisera hummern".

Läs också: Krog vill avdramatisera hummern
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078