23948sdkhjf

Ny teknik ska avslöja köttfusk

Köttbranschen räknar med att provtagning i butik ska bli verklighet redan till sommaren.
Den omfattande svensk- och Kravmärkningsbluff som avslöjades för ett par veckor sedan innebar ett hårt slag mot förtroendet för den svenska köttbranschen.

Läs också: Köttföretag anklagas för storbluff

Nu meddelar Svenska Köttföretagen, som inte har de misstänkta köttföretagen som medlemmar, att det projekt mot just fusk med ursprungsmärkning som branschorganisationen arbetat med sedan våren 2015 kan bli verklighet redan till sommaren.

Det rör sig om en ny teknik som "med stor säkerhet" kan fastställa råvarans ursprung, något som ska ske via provtagning ute i butik.

— Vi vill visa att vi som bransch verkligen tar fusk och bedrägeri på allvar och med en egen provtagning av kött- och charkprodukter jobbar för att komma åt de oseriösa aktörerna. Med vår nya metod kan vi verifiera om köttet är svenskt eller inte och på så sätt göra det svårare för fuskare. Vi vill att konsumenterna ska fortsätta lita på att märkningen också motsvarar innehållet, säger Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen, i ett pressmeddelande.

Svenska Köttföretagen poängterar också att det är av högsta vikt att eventuellt fusk leder till rättsliga åtgärder och att köttbranschen själv har ett stort ansvar för att ställa krav på att allt går rätt till i värdekedjan.

— Förutom ett löpande kontrollarbete krävs också åtgärder och straff som tydligt avskräcker, säger Hans Agné.

Läs också: Branschen om köttfusket
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079