23948sdkhjf

Hundratals får lämna Arla

500 anställda förlorar jobbet när mejerikoncernen slimmar organisationen. Sverigechefen Henri de Sauvage petas från koncernledningen.
Arla presenterar en omfattande global organisationsförändring som ett svar på "en dramatiskt förändrad global mejerimarknad". Enligt Arla innebär den strategin, kallad "Good Growth 2020", ska anpassningen ske genom varumärkesbyggande, kategoriutveckling, kundrelationer, innovation och ytterligare effektivisering.

— Arla har skapat betydlig tillväxt de senaste åren, både organiskt och genom fusioner. Men den globala mjölkproduktionen har ökat, priserna i Europa är under press och tillväxten är svag, vilket betyder att konkurrensen är mycket hård. Utöver det vill konsumenterna ha mer att välja mellan och kunderna förväntar sig en högre grad av service. Därför behöver vi bli mer snabbfotade och kostnadseffektiva för att fortsätta vara konkurrenskraftiga. För att vi även i framtiden ska vara en högt efterfrågad partner för våra kunder är det nödvändigt att förbättra vårt arbetssätt, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh, i ett pressmeddelande.

Som ett resultat av omorganisationen får 500 av totalt 7 000 tjänstemän lämna Arla.

— För att säkerställa att vi är på tå och redo att ta del av möjligheterna på den föränderliga globala mejerimarknaden behöver vi göra dessa förändringar. Det är av yttersta vikt att vi skapar högsta möjliga värde för våra ägare under de externt tuffa förhållanden som råder nu. Att vi omorganiserar verksamheten och blir mer effektiva medför tyvärr att ett betydande antal jobb kommer att försvinna, säger Peder Tuborgh.

Även koncernledningen byggs om helt. Från och med nu kommer det endast finnas två kommersiella områden, "Europa" och "International".

Marknadsföring och innovation lyfts upp till den högsta ledningen för att driva globala varumärken och ledarskap i produktkategorierna.
En global supply chain och en global mjölkpool inrättas för att minska dubbelarbete.

Växa utan fusioner

Arlas ledning meddelar också att framtidens tillväxt ska ske organiskt, och inte som de senaste åren, genom fusioner med andra kooperativ. Ambitionen är att öka den organiska tillväxten av omsättningen från de senaste årens 2 procent per år till minst 4 procent 2020.

Henri de Sauvage lämnar koncernledningen

Vilka konsekvenser omorganisationen kommer att få för svenskt vidkommande är ännu oklart. Först när det är klart kommer fackliga förhandlingar att inledas, meddelar Arla.

Klart är i alla fall att Henri de Sauvage, vd för Arla Sverige, lämnar koncernledningen. Det efter att koncernchefen bantar koncernledningen från nio till sju medlemmar. Henri de Sauvage fortsätter emellertid fortsätta som ansvarig för de nordiska marknaderna Sverige, Danmark och Finland.

Ny koncernledning

Peder Tuborgh, koncernchef och MMT (Milk, Members & Trading)
Povl Krogsgaard, vice koncernchef och ansvarig för Global Supply Chain
Natalie Knight, koncernekonomidirektör
Ola Arvidsson, ansvarig för HR & Corporate Affairs
Peter Giørtz-Carlse, ansvarig för Europe
Tim Ørting Jørgensen, ansvarig för International
Hanne Søndergaard, ansvarig för Marknadsföring & Innovation
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078