23948sdkhjf

Vindelns Rökeri kör så det ryker

Rökeriets unga ägare investerar, bygger ut och lanserar nya produkter till en bredare målgrupp.
För första gången i företagets 99-åriga historia rullar det ut färdigskivade charkuterier från rökeriet i Vindeln, Västerbotten. Såväl förpackningsmaskinen som skivningsmaskinen är helt nyinstallerade.

— Det känns fantastiskt att äntligen vara igång, säger Robin Karlsson, en av ägarna till Vindelns Rökeri.

För Vindelns Rökeri innebär maskininvesteringarna en satsning på framtiden. Tidigare har butikerna köpt helvaror eller bitpackat, vilket ställt krav på en manuell chark. Från och med i vår kommer färdigskivad skinka, sidfläsk och kotlettrad under varumärket Vindelnrökt finnas tillgängliga i butiker i hela landet.

— Nu kan vi för första gången möta efterfrågan på konsumentpackade produkter. Vi arbetar fortfarande hantverksmässigt men får en högre förädlingsgrad. Genom att underlätta för konsumenterna når vi en betydligt större målgrupp.

De jämförelsevis unga fläskhandlarkompanjonerna Robin Karlsson och Fredrik Jonsson tog över verksamheten 2012.

— Bananskalsprincipen, som med så mycket annat i livet. Vi hade ett säljbolag som sålde Vindelnrökt och såg väldigt snart potentialen i hela rökeriet. När vi fick ett erbjudande om att ta över bestämde vi oss för att satsa helhjärtat.

Förutom maskininköp pågår ett ambitiöst utbyggnadsprojekt. Hela anläggningen ska uppgraderas. När alla etapper är klara, troligen i slutet av 2016, kommer ägarduon ha investerat sammanlagt runt 7 miljoner kronor i rökeriet.

— Det är något som vi planerat för redan från början. Vi behöver både öka både produktionsytorna och personalutrymmena. Vi har gått från fyra till elva anställda på bara några år.

Under 2014 fördubblades omsättningen till närmare 15 miljoner kronor.

— Vi har gjort en jättebra resa, som bara har börjat. I grund och botten handlar det om att Vindelnrökt är ett gammalt etablerat varumärke som är känt för en hög kvalitet. Sen har vi lagt ut väldigt medvetna strategier som givit resultat. Vi har bland annat satsat mycket på att bearbeta marknaden och jobbar hela tiden med att utveckla varumärket.

Under året kommer Vindelns Rökeri offentliggöra flera nya samarbeten.

— För oss är det jättestora samarbeten som förmodligen kommer att ge eko. Mer än så kan jag inte säga, förutom att 2016 ser ut att bli ett fantastiskt roligt år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094