23948sdkhjf

Lukt hindrar slakteri

Den nya styckanläggningen på Dahlbergs slakteri försenas på grund av luktproblem.
Hos Dahlbergs slakteri i Brålanda står en ny styckanläggning klar att användas. Men anläggningen, som innebär att företagen kan utöka sin slaktproduktion från 16 000 ton till 22 000 ton, får inte tas i bruk.

Det är Länsstyrelsen som inte givit grönt ljus, uppger P4 Väst. Orsaken är att boende i närheten har synpunkter på den lukt som uppstår i samband med slakten.

– Vi jobbar frenetiskt med att hitta en lösning på luktproblemet. Men lukten blir inte värre för att vi utökar. Det enda nybygget är till för att vi ska kunna grovstycka produkterna istället för att skicka iväg dem till andra orter i landet, säger Håkan Alqvist, vd på Dahlbergs slakteri, till P4 Väst.

Enligt honom hade slakteriet tänkt nyanställa ett 20-tal personer till sommaren i samband med att den nya anläggningen tas i bruk. Men planerna får nu skjutas på framtiden.

– Vi kan inte växa. Vi kan inte producera mer än vi redan gör och utvecklingen står stilla. Vi kan inte anställa människor. Samtidigt utbildar vi åtta elever i en styckutbildning. De är klara i mars, men vi vet inte i nuläget om vi kan anställa dessa enligt planen.

Slakteriets ansökan om att utöka produktionen skickades in till Länsstyrelsen i januari i fjol och har fått kompletteras vid tre tillfällen. Och enligt Stig Karlsson, handläggare på Länsstyrelsen, kan det dröja innan Dahlbergs slakteri fått ett besked.

– Det har förekommit problem och det förekommer fortfarande problem med lukt. Detta är en sak vi måste vända och vrida på en hel del för att i slutändan. Om de skall få ett tillstånd måste det också finnas villkor som är användbara för verksamheten, säger Stig Karlsson till P4 Väst.

Håkan Alqvist är inte nöjd.

– Det är tråkigt och beklagligt att myndigheter jobbar med klocka och tid, säger han till P4 Väst.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095