23948sdkhjf

Chipskris på Bjärehalvön

Grannfejd om chipslukt eskalerar i takt med ökad produktion.
Det går bra för Bjäre chips. Ökad efterfrågan har gjort att produktionstakten vid fabriken på Bjärehalvön i Båstad har skruvats upp. Numera är anläggningen igång från 06.00 till midnatt under vardagar och lördagar.

Det har inte gjort grannfejden mellan Torekows Lilla Chipsfabrik AB, bolaget bakom Bjäre chips, och grannarna mindre infekterad. Under de senaste fem åren har hundratals klagomål har inkommit till kommunen, som gjort ett antal inspektioner. Och det är lukten från friteringsprocessen som är problemet, enligt grannarna. Det rapporterar SVT.

Båstads kommun har beslutat att fabriken måste dra ned på produktionstiden, från 05.00 till 19.00 på vardagar. Men ingen verkar nöjd med beskedet. Såväl Göran Nordlander som fabrikens grannar har nu överklagat till Länsstyrelsen. Tills saken är utredd får fabriken hålla på i nuvarande takt.

— En sådan produktionstid skulle vara en katastrof för oss. För att vi ska kunna bli lönsamma och inte tappa kunder måste vi få producera som vi gör idag, säger Göran Nordlander, vd och grundare av Bjäre chips, till SVT.

I nuläget vet ingen part riktigt vet vad som kommer att hända.

— Nu har det blivit värre för oss eftersom produktionen har ökat, det är nästan dygnet runt. När vinden står mot vårt hus så kan vi inte vädra eller gå ut. Det påverkar oss jättemycket, säger Ulrika Greiner, en av grannarna som vid upprepade tillfällen klagat på lukten.

För ett år sedan installerades ett nytt reningssystem för 800 000 kronor på chipsfabriken. Åtgärden har dock inte stillat grannarnas irritation.

— Jag tror att ingen av dem kommer vara nöjda förrän vi flyttar härifrån, så känns det, säger Göran Nordlander, till SVT.

— Om jag hade vetat hur motarbetade vi skulle bli vet jag inte om jag av huvudtaget hade startat Bjäre chips. Det här hade lika gärna kunnat vara ett grisstall. Vad hade det luktat då?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078