23948sdkhjf

Konsum Värmland kan varsla 170

Försäljningen pekar uppåt och medlemmarna strömmar till. Samtidigt backar verksamheten för fjärde raka året och nu kan 170 anställda varslas.
Under det fjärde kvartalet 2015 förbättrades försäljningssiffrorna och 3 773 nya medlemmar tillkom under fjolåret.

Samtidigt visar verksamheten på negativt rörelseresultat för fjärde raka året. Fjolårets -60,2 miljoner kronor förbättrades marginellt till -59,3 miljoner kronor, och Konsum Värmland skriver i sin årsredovisning att verksamheten fått ta av sina besparingar.

— Detta är på sikt fullkomligt ohållbart och därför måste vi ta till krafttag för att sänka kostnaderna inom bakomliggande led, säger Konsum Värmlands vd Tomas Sjölander, i ett pressmeddelande.

Omsättningen fortsätter att sjunka, nu med 2 procent till 3,8 miljarder kronor. Men när det gäller marknadsandelar har Konsum Värmland fortfarande ett starkt grepp, från 48,8 till 48,4 procent.

— Redan tidigt lade styrelsen fast ett tydligt åtgärdsprogram som syftar till att långsiktigt stärka Konsum Värmland inför framtiden. Tyvärr tvingas vi då också att fatta obekväma beslut, samtidigt som vi offensivt investerar inför framtiden.

Ett sådant obekvämt beslut kan komma att bli ett varsel som omfattar 170 tjänster inom lager- och logistikverksamheten vid DC-området på Orrholmen i Karlstad.

Styrelsen föreslår att grossistfunktionen med lagerhantering och egna transportbilar ska samordnas med Coop Sverige redan i början av 2017, vilket Konsum Värmlands räknar med ska leda till besparingar på 39 miljoner kronor per år.

Förvaltningsrådet fattar sitt beslut den 6 april.

— Vi styr själva över vårt sortiment men tillsammans med Coop Sverige Logistik blir vi effektivare i den totala varuhanteringen. Det blir helt enkelt billigare att frakta varorna från A till B, något som radikalt ökar möjligheterna att redovisa ett positivt rörelseresultat. Tyvärr kan detta få konsekvenser för ett antal av våra duktiga medarbetare, säger Tomas Sjölander.

Fackliga förhandlingar har påbörjats och förvaltningsrådet kommer att ta ställning till styrelsens besparingsförslag den 6 april.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095