23948sdkhjf

Orkla flyttar tillverkning till Sverige

Mer produktion till fabrikerna i Kumla och Fågelmara när Orkla Foods stänger ner verksamheter i Norge.
Orkla Foods har fattat beslut om att avveckla verksamheten vid Gimsøy Kloster i norska Skien, som idag bland annat tillverkar Fun Light och glögg. I stället flyttar Orkla dryckesproduktionen från Norge till Sverige och fabriken i Kumla.

— Vi har diskuterat alternativ till nedläggning, men står fast vid att det är nödvändigt att flytta verksamheten för att kunna möta en allt tuffare konkurrens, säger Atle Vidar Nagel-Johansen, ansvarig för affärsområdet Orkla Food i Norge, i ett pressmeddelande.

I början av februari fick personalen veta att verksamheten eventuellt skulle läggas ned, och fick idag det slutgiltiga beskedet under ett stormöte. Sammanlagt påverkas 24 anställda av nedläggningen.

För fabriken i Kumla, där frukt- och bärprodukter under varumärken som Felix, Önos, Ekströms, Bob tillverkas innebär verksamhetesrockaden en utökning av produktionen med 13 procent.

— Vi är förstås väldigt glada över att Orkla väljer att satsa på Orkla Foods Sverige och vår anläggning i Kumla. Det är ett tydligt kvitto på att våra produktionsanläggningar ligger i framkant. Samtidigt känner vi såklart med våra kollegor i Norge. Att tvingas lägga ned en verksamhet är självklart tungt, men vi kan lova att fortsätta förse den norska marknaden med dryck på samma fina sätt som anläggningen i Gimsøy Kloster gjort, säger Patrik Andersson, vd för Orkla Foods Sverige, i ett pressmeddelande.

Ketchup och senap till Blekinge

Sannolikt kommer även en av Orklas två fabriker i Rygge, beläget mellan Oslo och Strömstad, att gå samma öde till mötes. Orkla Foods ledning aviserar i dag planer på att flytta merparten av tillverkningen av ketchup, senap och dressing till Orklas fabrik i blekingska Fågelmara, där Felix ketchup produceras.

Orkla Foods Norge vill behålla grönsaksproduktionen i Rygge, vilket på sikt ska samlas i en och samma fabrik, samtidigt som ett logistikcenter ska byggas.

— Detta kommer stärka vår samlade konkurrenskraft inom viktiga kategorier för Orkla Foods. På så vis utnyttjar vi bättre den teknologi vi har vid fabriken i Fågelmara, samtidigt som vi i Rygge kan utveckla effektiva logistiklösningar och skapa möjligheter för innovation och tillväxt inom grönsakskategorin, säger Atle Vidar Nagel-Johansen.

Idag arbetar omkring 80 personer på de två Rygge-fabrikerna, och ett slutgiltigt besked om en eventuell produktionsflytt därifrån kommer att fattas av styrelserna för Orkla Foods Norge och Orkla Foods Sverige i maj månad.

Går förslaget igenom kommer ketchup-, senaps, och dressingproduktionen att trappas ned gradvis fram till hösten 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066