23948sdkhjf

Kycklingbranschen hoppas på bättre upphandlingar

Här är Svensk Fågels önskemål när Upphandlingsmyndigheten får ny generaldirektör.
Kyckling- och kalkonföretagens branschorganisationen Svensk Fågel har länge drivit frågan om att kommunernas kompetens när det gäller krav och uppföljning i offentliga upphandlingar av mat. Enligt Svensk Fågel leder detta bland annat till att importerad kyckling väller in i offentlig verksamhet på bekostnad av företag inom den svenska kycklingbranschen.

Läs också: Kycklingbranschens krav på näringsministern

Maria Donis, vd på Svensk Fågel, konstaterar "en positiv utveckling" de senaste åren, där närproducerad kyckling och kalkon från svenska bönder ökar i landets skolor, vårdhem och sjukhus.

Samtidigt vill branschorganisationen ta tillfället i akt och påminna om sina önskemål när Upphandlingsmyndigheten för en ny generaldirektör i Inger Ek.

Svensk Fågel skickar följande önskelista:

Hjälp kommuner att upphandla bättre
"Vi är beroende av att kommunerna förstår hur de upphandlar mat med kvalitet. Vi vet att de flesta svenska konsumenter vill ha svensk kyckling och när de handlar. Men på skolor, sjukhus och äldreboenden är det kommunen som bestämmer vad som serveras. Tyvärr är kompetensen fortfarande låg kring vilka krav det går att ställa. Det behövs en större utbildningsinsats och kunskapsöverföring upphandlare emellan."

Förtroende är bra – kontroll är bättre
"Vi vill även se en tydligare och hårdare uppföljning av de krav som ställs i en upphandling. Även om kommunen ställer tuffare krav så missar de att kontrollera att kraven uppfylls. Det resulterar i att importerad kyckling som inte uppfyller de krav som ställs, till exempel förbud mot näbbtrimning och fiskmjöl eller GMO-fri soja samt bedövning av djur vid slakt, väller in i offentlig verksamhet. Krav som motsvarar de svenska reglerna och kvalitetskrav. Utan reglerade kontroller av att produkterna verkligen följer kommunernas ställda krav faller all trovärdighet."

Upphandla enligt svensk djurskyddslag och kvalitet
"Vi hoppas att Upphandlingsmyndigheten utformar tydligare rekommendationer om att ställa krav som åtminstone motsvarar kraven som tillämpas i Sverige. Vi vill se motsvarande djurskyddskrav som ställs på svenska bönder och företag i upphandlingskraven. Som det är nu gynnas importerade livsmedel framför svensk mat."
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109