23948sdkhjf

Vegafish hoppfullt — trots att Findus flyttar

Företagen kopplade till Food Valley of Bjuv ser inte Findus-flytten som ett skäl att bomma igen. Det gör inte heller kommunen.
"Food Valley of Bjuv kan låta som en utopi men står för Findus strävan att skapa en mötesplats för att utveckla framtidens matproduktion och livsmedelsföretag."

Så beskrev Findus det uppmärksammade samarbetet med Bjuv en ekologisk fiskodling och ett växthus för tomater skulle drivas med hjälp av spillvärme från Findus anläggning.

Efter beskedet om att Findus ägare Nomad Foods flyttar produktionen till Tyskland fick de som var inblandade i projektet en smärre chock.

Läs också: Findus stänger Bjuv-fabriken

Men företaget som leder pilotprojektet, Warm, har bestämt sig för att satsa, även om Findus bommar igen. Och man räknar med att 200 arbetstillfällen skulle kunna skapas, om projektet går att genomföra. Det uppger SVT Nyheter.

För Vegafish, företaget som driver odlingen av jätteräkor tillsammans med Findus och som sedan februari 2016 har miljöteknikföretaget Wallenius Water som industriell ägare, har inte heller deppat ihop utan tror på att odlingen, som är en del av Food Valley of Bjuv, har en framtid även om Findus försvinner.

Läs också: Startskott för odling av jätteräkor

— Det är bara att hitta andra lösningar för det. Målet är att vi ska kunna driva igenom fiskodlingen för att det också ska kunna bli nya arbetstillfällen, säger Matilda Olstorpe, vd på Vegafish, till SVT Nyheter.

Bengt Fellbe, näringslivssamordnare på Bjuvs kommun, är också positiv.

— Jag är helt övertygad om att det i Bjuv kommer att finnas en livsmedelsindustri. Man kan alltid hoppas att det står Findus på skylten. Men jag är helt säker på att inom ramen för Food Valley of Bjuv så kommer det att finnas 10-15 skyltar på företag, säger han till SVT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078