23948sdkhjf

Ko-fri mjölk kan bli verklighet 2018

Ett amerikansk företag påstår att de kan brygga "riktig mjölk" utan att blanda in kor.
Som namnet antyder sysslar det amerikanska företaget Muufri med att framställa "riktig mjölk" utan att mjölka kor. Metoden, som kan liknas med ölbryggning, går ut på att jästceller används för att tillverka mjölkproteiner. Därefter tillsätts bland annat kalcium och fettsyror.

— Vi kan redan nu tillverka alla de viktigaste mjölkproteinerna och dessutom de strukturer som återfinns i mjölk, utan att använda en ko. Det är nyckeln till att tillverka mjölk som beter sig som du förväntar dig, säger Ryan Pandya, grundare av Muufri, till Vetenskapsradio.

Läs också: Odlad köttbulle rycker närmare

Muufri räknar med att finnas på marknaden tidigast 2018. Men Åse Lundh, professor i animaliska livsmedel på SLU, delar inte företagets optimism. Hon anser att processen bakom skapandet av mjölk betydligt mer komplicerad än så.

— Det behövs mycket forskning för att kunna skapa en produkt som är stabil vad gäller protein och fett, säger hon till Vetenskapsradion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125