23948sdkhjf

Atria satsar på insekter

Tillsammans med bland andra SP och Geoloc har livsmedelsföretaget tilldelats en halv miljon för projekt om ätbara insekter.
Det går knappt en dag utan att vi läser att insekter är framtidens proteinkälla. Ett av företagen som hoppas på att kapitalisera på en förmodat ökad efterfrågan på gräshoppor, syrsor och mjölmaskar är Atria Scandinavia. Att ätbara insekter kommer att få en plats på morgondagens tallrikar är också något som charkuteritillverkaren framhållit i sin "Ridderheimsrapporten".

Nu har Atria, tillsammans med företaget Geoloc, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Högskolan Kristianstad och Sveriges Lantbruksuniversitet
tilldelats 500 000 kronor för ett projekt som ska leda fram till att öka acceptansen för insekter som matvara ökar samt att ta ett brett grepp över hela produktionskedjan, kartlägga det aktuella läget, utröna vilka hinder som finns och att upptäcka potentiella samverkansmöjligheter.

Detta är det första steget av tre möjliga från Vinnovaprogrammet ”Utmaningsdriven innovation”. Steg ett går ut på att hitta partners, bilda ett konsortium och göra planer för kommande steg som man söker till separat.

— Vårt slutmål är att insekter som mat och foder är etablerat och populärt i Sverige och EU. Det är ju nyttig och hälsosam mat, med mindre ekologiskt fotavtryck än uppfödning av gris och nöt, och vi vill förstås också se välmående företag och arbetstillfällen runt detta, säger projektledaren Johan Berg på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, till Food Supply.

På SP pågår parallellt ett annat projekt inriktat på möjligheterna med mjölmask. De båda projekten kommer att ha nära kontakt samt dela resultat och erfarenheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094