Nya regler för småskalig produktion
Livsmedelsverket inför nya begrepp och begränsar gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk till 70 liter i veckan.
— Vi vill underlätta för den småskaliga livsmedelsproduktionen och få en likvärdig tillämpning i hela landet, utan att äventyra konsumentsäkerheten, säger Katarina Bäcklund Stålenheim, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelade.
De nya reglerna berör opastöriserad mjölk, olika sorters vilt, honung, musslor, ägg och mjölk som producenten själv säljer i små mängder direkt till konsumenter eller till lokala butiker och restauranger.
Myndigheten konstaterar att det även fortsättningsvis ska vara möjligt att sälja opastöriserad mjölk direkt till konsument men gårdar som gör det måste registrera sig hos länsstyrelsen och försäljningen begränsas till högst 70 liter i veckan. Även krav på att informera slutkunden om riskerna med opastöriserad mjölk och hur den ska hanteras införs.
— Opastöriserad mjölk är en riskprodukt och Livsmedelsverket arbetar för att skydda konsumenterna. Därför ställer Livsmedelsverket extra krav på kontroll och information till konsumenterna säger Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket.
De nya reglerna börjar gälla från 1 september 2016.