23948sdkhjf

Nytt knep när Norge vill kränga lax

Efter en lyckosam kampanj med norska torsken "skrei" försöker norrmännen göra "fjordörret" till sommartrend i Sverige.
Oncorhynchus mykiss, eller regnbågslax, är en uppskattad råvara på restauranger och på helgmiddagen. Nu vill intresseorganisationen Norges sjömatråd, som har till uppgift att främja norsk fiskeexport, att vi svenskar ska ta till oss fisken under ett annat namn: "fjordörret".

— Norsk fjordörret är ännu inte helt känd bland svenskar vilket är synd. Det är en fantastisk råvara som kräver mycket lite av kocken vilket passar bra i sommartider, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef för Norges sjömatråd, i ett pressmeddelande.

Enligt Norges Sjömatråd har fjordörret, som växer upp i de kalla norska fjordarna där saltvatten från havet blandas med smältvatten från snö och is, en starkare och djupare röd färg än vanlig regnbågslax. Dessutom har den en renare och mildare smak samtidigt som köttet är fast, glansigt, mört och saftigt.

Fjordörret-kampanjen påminner om Norges sjömatsråd satsning på att särskilda "skrei" från vanlig torsk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079