23948sdkhjf

5 000 år gammalt öl upptäckt

Forskare har hittat spår efter öltillverkning i Kina som tyder på att konsten att brygga öl är äldre än man tidigare trott.
När arkeologer undersökte keramik från Yangshaokulturen i Kina fann de samtidigt spår efter öltillverkning. Och ingredienserna som hittats tyder på ett 5 000 år gammalt ölrecept där ingredienser från öst och väst mixats. Det enligt en studie som publicerats i den amerikanska tidskriften PNAS, skriver Aftonbladet.

Analys av de gula resterna pekar på att ingredienser som durra, hirs, korn, rotknölar och den sydostasiatisk växten Jobs tårar använts.

— Upptäckten av korn är en överraskning, säger Jiajing Wang på Stanforduniversitetet i Kalifornien, rapporterar Aftonbladet.

— Detta ölrecept tyder på en mix av kinesiska och västliga traditioner: korn från väst och hirs, Jobs tårar och rotknölar från Kina.

Studien tyder på att kornet kom till Kina cirka 1 000 år tidigare än vad forskare trott. Vid fyndplatsen har forskarna även hittat tecken på att filtrerning och lagring av öl har förekom.

Och smaken verkar inte ha varit alltför oangenäm.

— Min gissning är att ölet kan ha smakat lite surt och lite sött. Den sura smaken kom från jästa spannmålskorn och den söta från rotknölar, säger Jianjing
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078