23948sdkhjf

SNF sågar Espresso House

När Naturskyddsföreningen rankar de sex stora kafékedjorna utifrån miljöpåverkan får Espresso House sämst betyg. Mest ekologiskt anses Barista och Condeco vara.
I samband med att White Guide ger ut sin lista över Sveriges bästa kaféer passar Naturvårdsföreningen på att göra likadant, om än ur ett annat perspektiv.

Intresseorganisationen har tittat på kedjornas utbud av ekologiskt fika, alltså kaffe och andra produkter som är antingen är Krav-märkta eller producerade i enlighet med EU:s regler för ekologiskt.

— Ekologiskt kaffe är det enda kaffe som man kan vara säker på odlats utan kemiska bekämpningsmedel. Väljer du detta så läcker det inte ut några miljögifter i vattendragen. Då slipper också odlarna och lantarbetarna utsättas för hälsorisker och du själv minskar mängden kemikalier i din kropp, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, i en kommentar.

Enligt Naturskyddsföreningen är Barista och Condeco de bästa kedjorna när det kommer till att erbjuda ekofika. Här serveras endast ekologiskt kaffe och mjölk samtidigt som det finns annat ekologiskt fika att beställa. Enligt undersökningen har Barista över 100 ekologiska produkter och båda kedjorna får beröm för "ett väl utvecklat hållbarhetstänk".

Coffee House by George når en andraplats då både bryggkaffe och espresso är Krav-märkt. Wayne’s Coffee, som i januari blev Sveriges första Krav-märkta kafékedja, beskrivs som "på rätt väg" med ett löfte om att allt kaffe och all mjölk ska vara ekologisk vid slutet av maj. Sedan årskiftet finns också ekoföretaget Scandinavian Organics produkter i Wayne’s Coffees utbud.

Läs också: Kafékedja blir Krav-märkt

På amerikanska Starbucks, som använder en egen sorts miljöcertifiering, erbjuds inget fika som klassas som ekologiskt. Detsamma gäller för Espresso House, som ägs av den tyska kaffejätten JAB.

Läs också: JAB vill bli störst i världen på kaffe

— Espresso House har flest antal kaféer i Sverige. Deras kaffeförsäljning har därmed stor påverkan på miljön. Ändå erbjuder de inget ekologiskt kaffe. Det är förvånansvärt med tanke på att konsumenterna efterfrågar ekologiskt som aldrig förr. Vi uppmanar alla medvetna konsumenter att alltid fråga efter ekologiskt kaffe i caféerna. Med konsumentmakt kan vi få till en förändring, säger Johanna Sandahl.

Så gjordes undersökningen

De sex största kafékedjorna i Sverige ingår i undersökningen: Espresso House, Wayne’s Coffee, Coffeehouse by George, Barista, Starbucks och Condeco. Storleken på kafékedjorna uppskattades genom antalet caféer kedjorna har i drift totalt i Sverige.

Med ekologiskt avses produkter som är Krav-märkta eller märkta med EU-lövet enligt EU:s regler för ekologiskt. Informationen har samlats in genom telefon – och mailintervjuer med representanter från kafékedjorna. Intervjuerna har baserats på ett frågeformulär. Intervjuerna har kompletterats med undersökningar av kafékedjornas webbsidor och stickprov på kaféerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063