23948sdkhjf

Umeå får ny spannmålsmottagning

Lantmännen inleder satsning på norrländsk växtodling.
Lantmännen vill öka produktionen i Norrland med 20 procent. Nu inleder man en satsning på norrländsk växtodling och öppnar en ny spannmålsmottagning utanför Umeå. Det meddelar Affärsliv24.

Den norrländska produktionen av spannmål är i dag begränsad, mycket på grund av det nordliga klimatet, men stor utvecklingspotential finns – framför allt vad gäller grödan vårkorn.

I dag odlas i runda slängar 13 000 hektar spannmål i Västerbottens och Västernorrlands län, men Lantmännen hoppas kunna öka den ytan med 20 procent.

För att öka servicen och tillgängligheten i området ska Lantmännen dessutom öppna en ny spannmålsmottagning i Degernäs utanför Umeå, dit lantbrukarna kan leverera sin spannmål.

– I samarbete med Väståkra Gård ska vi färdigställa en mottagning som har kapacitet att ta emot den spannmål som produceras i området. Det blir en spannmålsmottagning och tork vid Degernäs och varan ska användas i vår foderfabrik i Holmsund. Upplägget är perfekt, odlingsmöjligheterna och konsumtionen av spannmålen finns i området vilket skapar långsiktiga förutsättningar, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk, till Affärsliv 24.

Lantmännens foderfabrik i Holmsund förbrukar årligen cirka 30 tusen ton spannmål till foderproduktion. Med de nya spannmålsvolymerna i regionen kan större andel av fodret produceras av lokala råvaror, menar Jeppsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078