23948sdkhjf

Var tionde livsmedel är felmärkt

Vanligt med allergener som mjölkprotein, hasselnöt och ägg i produkter trots att det inte står angivet på förpackningen. Det visar en undersökning från nordiska livsmedelsmyndigheter.
I Sverige, Danmark, Finland och Norge innehåller var tionde livsmedel ingredienser som många konsumenter är allergiska emot, utan att det framgår i innehållsförteckningen. Det enligt Livsmedelsverket som tillsammans med grannländernas motsvarigheter har kontrollerat märkningen av märkningen av allergener i totalt 351 produkter under 2015.

Allergenerna mjölk, hasselnöt, jordnöt, ägg och gluten analyserades i produkter som inte angav dessa som ingredienser.

— Vi gjorde en liknande undersökning för fyra år sedan och tyvärr har livsmedelsbranschen inte bättrat sig tillräckligt. Det är allvarligt eftersom en allergisk reaktion i värsta fall kan vara livshotande, förklarar Ylva Sjögren Bolin, projektledare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Det är branschen som har ansvaret för att produkterna märks på ett korrekt sätt, oavsett om det är företag som tillverkar egna produkter eller importerar från andra länder. Enligt Livsmedelsverket måste det till en bättring inom livsmedelsindustrin, då ingredienser som kan ge upphov till allergiska reaktioner alltid måste anges tydligt på en vara, oavsett mängd.

— Allergiker måste kunna lita på märkningen och slippa utsättas för onödiga risker. Nordiska producenter och importörer av livsmedel måste förstå allvaret och bli bättre på att göra rätt, säger Ylva Sjögren Bolin.

Myndigheternas kontroll uppdagade mjölkprotein i 12 procent av de produkter där mjölk varken angavs som ingrediens eller där det förekom varningsmärkning för möjliga spår av mjölk, i synnerhet i choklad och bageriprodukter.

— Resultaten innebär att tusentals mjölkallergiska barn och vuxna i Danmark, Finland, Norge och Sverige riskerar att reagera på var fjärde chokladprodukt och var tjugonde bageriprodukt som inte anger mjölk i ingrediensförteckningen. Det är mycket viktigt att företag förstår att mjölkallergi kan leda till lika allvarliga reaktioner som jordnöt och nötter, säger Ylva Sjögren Bolin.

Resultat från studien visar också att vissa chokladprodukter märkta med varningsmärkning som "kan innehålla spår av mjölk, hasselnöt eller jordnöt" innehöll så höga halter att hälften av allergikerna kan reagera.

Livsmedelsverket och övriga nordiska livsmedelsmyndigheter hoppas att projektet kan bidra till att öka medvetenheten i branschen. Samtidigt ser de möjligheter för förbättringar genom utveckling av EU-lagstiftning om märkning som "Kan innehålla spår av", så att den bara används när det verkligen finns grund för det.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093