23948sdkhjf

Findus-förhandlingarna klara: 400 sägs upp

Under tisdagen informerades 400 anställda att de sägs upp. "Jag förstår att många är besvikna", säger vd Henrik Hjalmarsson.
Den 31 mars meddelade brittiska Nomad Foods, som förvärvade Findus i augusti 2015, att flytta all tillverkning vid anläggningen i skånska Bjuv, där företaget grundades 1941, till Tyskland.

Läs också: Findus stänger Bjuv-fabriken

Sedan dess har förhandlingar med berörda fackförbund pågått. Förhandlingarna avslutades under tisdagen och innebär att beslutet om att lägga ned produktionsanläggningen i Bjuv kvarstår och att drygt 400 anställda sägs upp.

Samtidigt fastslås planerna på att flytta Findus kvarvarande verksamhet till nya lokaler i Malmö, vilket beräknas ske under det fjärde kvartalet 2016.

— Sverige är en viktig marknad för Findus och vi kommer fortsätta att köpa produkter och råvaror härifrån. I de fall där ursprung är en betydelsefull faktor vill vi med hjälp av utvalda samarbetspartners även framöver producera produkter i Sverige, säger Henrik Hjalmarsson, vd Findus Sverige, i ett pressmeddelande.

Läs också: Findus om Bjuv-nedläggningen: Dystert

Findus vidhåller att det är en överkapacitet som ligger bakom flytten från Bjuv till Tyskland.

— Beslutet har inget med våra medarbetares insatser och hängivenhet att göra utan beror på att vi helt enkelt har för många fabriker i Europa. Detta är såklart ett tråkigt besked för dem som arbetar på Findus och jag förstår att många är besvikna. Samtidigt hoppas jag att beskedet bidrar till att skingra den osäkerhet som funnits. Jag kommer fortsätta att träffa branschaktörer och andra intressenter för att göra det jag kan för att se till så att våra medarbetares erfarenhet och kompetens kommer till störst nytta, säger Henrik Hjalmarsson.

Findus kommer efter att ha drygt 200 medarbetare i Sverige när Bjuv-fabriken bommar igen.

Enligt SVT kommer samtliga 450 personer som varslats få mellan fyra och tolv månadslöner i avgångsvederlag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078