23948sdkhjf

Så blir den nya näringsdeklarationen

Nu ska det bland annat bli lättare att ta reda på mängden tillsatt socker i ett livsmedel.
Från december 2016 krävs det att (nästan) alla livsmedel har en näringsdeklaration där det måste framgå hur mycket fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt som en produkt innehåller. Det måste även anges hur mycket energi en produkt ger. Att redovisa mängden vitaminer och mineraler är också möjligt, men det är upp till tillverkaren.

— Det här är bra nyheter för alla konsumenter som vill göra medvetna matval, säger Anna Wedholm Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Många livsmedelsföretag anger redan näringsdeklaration på frivillig basis, men nu blir det alltså ett krav. En nyhet i de nya reglerna är att mängden salt ska stå angivet i stället för natrium. Dessutom måste totalmängden sockerarter skrivas ut, vilket innebär såväl tillsatt socker som exempelvis fruktsocker och mjölksocker.

Ett resultat av de nya reglerna för sockerarter är det det inte längre framgår hur stor del av totalmängden sockerarter som är tillsatt socker respektive annat socker, som kan ingå naturligt i en produkt. Det innebär att en konsument kan, genom att jämföra näringsdeklarationen med näringsdeklarationen med ingrediensförteckningen, ta reda på hur mycket tillsatt socker som finns i ett livsmedel. Det eftersom innehållet måste anges i fallande skala i ingrediensförteckningar

Exempel:

En produkt har följande ingredienser: vetemjöl, socker, mjölk, ägg, russin. I den totala mängden sockerarter i näringsdeklarationen ingår tillsatt socker men även mjölksocker från mjölken och fruktsocker från russinen. I exemplet står socker före mjölk och russin. Det betyder att tillsatt socker står för den största delen av den totala sockermängden i exemplet.


Men det är inte all mat som behöver ha en näringsdeklaration. Mat som serveras på restaurang, som säljs förpackad över disk eller som säljs på "bondens marknad" eller liknande är undantagna.

Producenter av livsmedel med lång hållbarhet får en tidsfrist och får sälja produkter utan näringsdeklaration även efter den 13 december 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062