23948sdkhjf

Svensk livsmedelskontroll får EU-beröm

"En bekräftelse på att kontrollen utvecklas", anser chefen för livsmedelskontrollen hos Livsmedelsverket.
EU:s organ för gransknings av medlemsländernas livsmedelskontroll, Food and Veterinary Office (FVO) har gjort just det, granskat medlemsländernas livsmedelskontroll. Och för Sveriges del ser det bra ut.

Majoriteten av de tidigare anmärkningar mot Sveriges livsmedelskontroll har nu åtgärdats, eller är på väg att åtgärdas. Endast ett fåtal anmärkningar kvarstår.

— Att livsmedelskontrollen får gott betyg av EU är förstås viktigt för att konsumenterna ska kunna vara trygga med att maten är okej. Men det är också en bekräftelse på att kontrollen utvecklas och kan bidra till att öka förtroendet för svenskproducerad mat, säger Pertti Nordman, chef för livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Under FVO:s Sverige-besök i maj medverkade Livsmedelsverket, kommuner, representanter för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Även Jordbruksverket, Tullverket och Hav- och vattenmyndigheten har också varit inblandade. Det bör tolkas som en spegling av den svenska ambitionen att arbeta mot en närmare samverkan.

— Vi har inte bara åtgärdat väldigt många rekommendationer utan FVO märker också att myndigheterna nu drar åt samma håll i mycket högre utsträckning än tidigare. Det är en styrka vi ska göra mer av för att undvika framtida rekommendationer, säger Pertti Nordman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125