23948sdkhjf

Coop storsatsar på mörk butik

Hemlighetsmakeri när livsmedelskedjan bygger en så kallad darkstore i jakten på närhandlarna.
Coop Sveriges styrelse har beslutat att bygga en ny så kallad darkstore strax söder om Stockholm. En darkstore är inte öppen att besöka för konsumenter fysiskt utan levererar enbart mat till Coops näthandelskunder.

Anläggningen ska göra att Coop kan tredubbla sin kapacitet för näthandel och därmed kunna möta en allt större grupp konsumenter, de som gör sina matinköp digitalt.

— Mot bakgrund av Coops starka tillväxt inom näthandel de senaste åren så är det glädjande att kunna presentera denna nyhet vilket ger en kraftigt förstärkt kapacitet och goda möjligheter att effektivisera detta viktiga område, säger Sonat Burman-Olsson, vd och koncernchef för Coop Sverige, i ett pressmeddelande.

Läget är ingen slump. Kungens Kurva är sedan länge är Skandinaviens största handelsområde och kommer att växa i betydelse de närmaste åren, inte minst i anslutning till färdigställandet av mångmiljard-projektet Förbifart Stockholm.

— Coop når idag mer än 50 procent av Sveriges hushåll med vårt lösplock och i stort sett hela befolkningen med våra matkassar. Med den nya anläggningen i Kungens Kurva mer än tredubblar Coop sin leveranskapacitet och rustar därmed för stark tillväxt, säger Sonat Burman-Olsson.

Den nya darkstore, som ska fungera som ett näthandelsnav för Coop ska stå färdigt under det första halvåret 2017. Anläggningen blir en av de största inom Coop-koncernen

Olle Axelsson, kommunikationcdirektör på Coop Sverige, vill inte prata investeringskostnader i nuläget men tillstår att det rör som "miljonbelopp.

— Det är en betydande investering och ett stort steg, säger Olle Axelsson och fortsätter:

— Vi var faktiskt först med onlineverksamhet, men vi har kanske inte hanterat närvaron på nätet på bästa hittills. Nu ser vi stark tillväxt framför oss.

Att ni satsar på att bygga upp ett nav för näthandel just nu, är det för att konkurrenter som Axfood flåsar er i nacken när det gäller näthandel?

— Nej, detta är något som vi hade gjort nu oavsett. Sen är det klart att alla aktörer satsar mycket på online. Konkurrenterna har nog bra koll på varandra.

Coops första darkstore ligger i Högdalen utanför Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078