23948sdkhjf

Kycklingbjässe rasar mot köttguide: "En gåta"

Thailands största producent av kycklingprodukter går till motangrepp mot WWF, som avråder svenska konsumenter från att äta thailändsk kyckling.
CPF är Thailands största producent av kycklingprodukter med en årlig omsättning på nära 250 miljarder kronor. En stor del av produktionen går till export, bland annat till EU och Japan.

Så att Världsnaturfonden, WWF, valde att ge kycklingprodukter från Thailand "rött ljus" i sin Köttguide för 2016, och därmed avråda svenska konsumenter från att köpa och äta kycklingkött från det asiatiska landet, har inte mötts av jubel hos CPF.

Läs också: WWF: Ät inte kyckling från Thailand

Enligt WWF används antibiotika på ett "okontrollerat sätt" inom kycklinguppfödningen i Thailand. Kycklingproducenten anser att WWF vilseleder konsumenterna.

För Jan Wolgast, vd för CPF Denmark, som täcker den nordiska marknaden, är WWF:s slutsatser är "en gåta" och han upplever att WWF duckar möten med CPF. Jan Wolgast har nu gått ut med en form av öppet brev i frågan:

"Vi förstår helt enkelt inte hur en annars seriös och erkänd organisation som WWF kan dra slutsatsen att svenska konsumenter inte ska äta kyckling från Thailand. WWF generaliserar och ger konsumenterna intrycket att vi som thailändsk producent ger djuren antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte och inte har kontroll på användningen av antibiotika. Inget kan vara mer fel. Vad gäller antibiotika uppfyller CPF:s produkter faktiskt WWF:s kriterier för grönt ljus.

Vi är en seriös och modern produktionsverksamhet som har infört en rad åtgärder för att förebygga så att kycklingarna blir sjuka. Vi använder uteslutande antibiotika när vi upptäcker sjukdom i en besättning, vilket sällan sker. Det är enbart veterinärer som kan ordinera behandlingen, och vi har sträng kontroll på användningen av antibiotika för att kunna säkerställa att samtliga djur som skickas till slakt är helt fria från antibiotika. Vi står under de thailändska myndigheternas kontroll – vi har ett eget ackrediterat laboratorium som utför tester – också vad gäller antibiotika. Vår verksamhet tillses och kvalitetskontrolleras, till exempel av våra stora kunder inom den skandinaviska livsmedelsindustrin. Slutligen kan även EU:s livsmedelsmyndigheter, däribland den svenska, testa våra produkter. Inga problem med antibiotika har överhuvudtaget konstaterats. Därför är det för mig en gåta att WWF kan dra den slutsats organisationen gör.

Vi har lagt fram flera förslag till möten med WWF för att få en förklaring till vad som ligger bakom deras rekommendation att avråda konsumenterna från att äta thailändsk kyckling, men de har inte haft tid att träffa oss. WWF har lovat att skicka oss de undersökningar som ligger till grund för slutsatsen, men i det material de har skickat oss hittar vi inget som kan stödja deras påstående.

På en direkt fråga via e-post har WWF Sverige svarat att organisationen inte har tagit ut några prover på kyckling från Thailand. WWF har inte heller varit i kontakt med de thailändska myndigheterna eller besökt en enda thailändsk fjäderfäproducent – WWF Sverige har överhuvudtaget inte varit i Thailand i samband med utarbetandet av Köttguiden 2016.

Vi på CPF har också bjudit in WWF Sverige att besiktiga vår produktion i Thailand, men organisationen har ännu inte svarat på inbjudan"
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109