23948sdkhjf

Så drabbas livsmedelsbranschen av brexit

"En betydande osäkerhet kring de framtida villkoren för handel med Storbritannien", säger Livsmedelsföretagens samhällspolitiska chef.
På senare tid har kaffeföretag som Löfbergs och Gevalia vunnit mark i det annars så tefixerade Storbritannien. Därför vore det inte konstigt om det sattes en och annan kaffeklunk i halsen på midsommarmorgonen i Karlstad och Gävle. I motsats till de politiska förståsigpåarnas förutsägelser röstade britterna, med knapp marginal, för ett utträde ur EU.

För många svenska exportföretag gick brexit från farhåga till realitet. I Kopparberg och i Vimmerby har nog cidern, som på senare år varit ett av Sveriges mest succéartade exportprodukter, smakat mindre sött under midsommarhelgen. Mer som den brittiska huvudkonkurrenten Strongbow, möjligen.

Anledningen stavas osäkerhet. Ingen, varken EU-vän eller utträdesrebell kan med säkerhet säga exakt hur brexit kommer att påverka handelsförhållandena framöver. Och svenska exportföretag inom livsmedelsbranschen kommer att få vänta länge innan bilden klarnat.

— Handel med livsmedel inom EU omfattas av reglerna för fri rörlighet för varor, vilket innebär att det finns EU-gemensamma regler för livsmedelsproduktion och märkning. I dagsläget påverkas inte reglerna för export till Storbritannien eftersom landet inte har lämnat in någon ansökan om utträde ännu. EU-regler kommer att gälla i landet till dess att medlemskapet formellt har upphört, och utträdesförhandlingarna kan pågå under flera år, säger Kristina Lindahl von Sydow, vice vd och chef för samhällspolitiska frågor hos branschorganisationen Livsmedelsföretagen, till Food Supply.

Under 2015 uppgick den samlade svenska livsmedelsexporten till omkring 75 miljarder kronor. Cirka 5 procent går till Storbritannien.

— Det finns en stor osäkerhet kring hur förhandlingarna om utträde kommer att bedrivas och när dessa kommer att inledas, vilket leder till en betydande osäkerhet kring de framtida villkoren för handel med Storbritannien generellt. Detta är negativt för de företag som handlar med och exporterar till Storbritannien, säger Kristina Lindahl von Sydow.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.234