23948sdkhjf

Västra Götaland ska bli mer eko

Gemensamma insatser ska öka ekologisk produktion i Västra Götaland
I Västra Götaland inleds nu en treårig satsning på att öka tillgången på ekologiskt spannmål och nötkött. I projektet deltar ​Länsstyrelsen i Västra Götaland, Jordbruksverket, Ekologiska Lantbrukarna, LRF Väst och Rådgivarna Sjuhärad. Huvudfinansiär är Västra Götalandsregionen.

Målet är att länet ska bli bättre på att möta efterfrågan på ekologiska svenska råvaror från detaljhandel och offentlig sektor.

— Tre av fyra livsmedelsföretag upplever brist på ekologiska råvaror. Det beror på att ekoproduktionen inte ökar i samma omfattning som efterfrågan. Genom att satsa på insatser för ökad lönsamhet i den ekologiska produktionen vill vi stimulera till en ökad ekoproduktion i regionen, säger Jan Hill på Länsstyrelsen i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Initiativet delas upp i två delprojekt, "Nötkött" och "Spannmål" och kommer inledningsvis att handla om inventeringar och en kartläggning av efterfrågan på marknaden.

På nötköttsområdet ska bland annat problemen med de kalvar som föds inom ekologisk produktion, men som sedan föds upp och slaktas konventionell, adresseras. Inom projektet kommer även så kallade producentringar för nötkött och spannmål startas upp, med målsättningen att skapa förutsättningar för bättre priser till bonden och "att förbättra tillträdet till marknaden genom samverkan".

— Med färdiga grupper blir det intressant att ta kontakt med lokala aktörer som uppköpare, slakterier, grossister, hotell samt privata och offentliga restauranger, säger Maria Dirke, verksamhetsledare för Ekologiska Lantbrukarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063