23948sdkhjf

Matmissionen återuppstår

Den sociala matbutiken i Rågsved brann ned. Nu återuppstår konceptet i Järfälla.
Matmissionen slog upp portarna i Rågsved utanför Stockholm vid årsskiftet. I mitten av mars brann butiker ned till grunden. Sedan dess har projektets samarbetspartners Stockholms Stadsmission och Axfood sökt efter en ny lokal.

Läs också: Matmissionen har brunnit

Nu står det klart att Matmissionen återuppstår — denna gång i Veddesta i Järfälla kommun. Konceptet är oförändrat, att underlätta för personer som lever i ekonomisk utsatthet genom låga priser, att skapa arbetstillfällen för personer som idag står utanför arbetsmarknaden och att bidra till minskat matsvinn.

— Tack vare Willys har vi nu en ny lokal som vi planerar att öppna butiken i under september månad. Matmissionen får en ny adress och den här gången är det Veddesta som ligger nordväst om Barkarby i Järfälla kommun. Alla är välkomna att handla hos Matmissionen, även om vi främst vänder oss till våra medlemmar som lever i en utsatt ekonomisk situation, säger Johan Rindevall, verksamhetsledare för Matmissionen på Stockholms Stadsmission, i ett pressmeddelande.

Läs också: Matbutik som hjälper utsatta öppnar snart

Under de tre månader som butiken i Rågsved var igång hade 1 200 personer blivit medlemmar, och kunde köpa varor som Axfoods matkedjor för tillfället har överskott på till en tredjedel av det normala priset.

— Den här idén var för bra för att elda upp. Jag är glad att vi nu funnit en ny lokal för att bygga upp Matmissionen igen. Det här projektet är en viktig del i vårt arbete för minskat matsvinn. Kan vi dessutom med hjälp av Stockholms Stadsmission koppla det till en social insats är det förstås dubbel glädje, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, i ett pressmeddelande.

Den nya Matmissionen öppnar under hösten, med Stockholms Stadsmission som ägare. I butiken får människor förutsättningar att närma sig arbetsmarknaden genom personligt stöd och yrkescoachning. På sikt kan det finnas plats för upp till 20 personer som arbetstränar i butiken

Utöver Axfood bidrar Arvid Nordquist, Coca-Cola, HK Scan, Lantmännen, Nestlé Sverige, O. Kavli, Orkla Foods, Rydbergs, Santa Maria, och SCA med produkter till projektet, som dessutom är delfinansierat av Vinnova, Axel Johnson, Axfoundation och Bring.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063