23948sdkhjf

Burägg på väg ut

Även Netto i Sverige vill följa sina systerkedjor i Danmark och plocka bort buräggen från hyllorna, vilket Axfood, Coop och Lidl redan gjort. Bergendahls och Ica kommer dock fortsätta försäljningen så länge efterfrågan finns.
I veckan deklarerade Dansk Supermarked Group att det inte längre kommer att säljas burägg i koncernens butikskedjor Netto, Føtex och Bilka efter 2017.

— Att förbättra djurens välbefinnande är mycket viktigt för oss, och som Danmarks största detaljhandelsföretag tar vi ansvar. Vi är redo, och kunderna är redo, sa Dansk Supermarkeds färskvaruchef Jeppe Dahl Jeppesen i ett pressmeddelande.

Beslutet gav ringar på vattnet och skapade en debatt om buräggens vara eller icke vara även på andra sidan sundet. I Sverige har Coop, Hemköp, Willys, Lidl och Prisxtra helt plockat bort buräggen ur sortimentet. Hemköp slutade sälja burägg 2008 — Coop och Willys gjorde detsamma 2014.

Men enligt branschorganisationen Svenska Ägg kommer 16,6 procent av de svenska äggen från burhöns, uppger Dagens Nyheter. Det är emellertid en avsevärd minskning från 2012 då andelen låg på 30 procent.

— De är billigare och en hel del konsumenter efterfrågar det. Kan vi inte producera dem i Sverige riskerar vi import, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg, till DN.

Ica och Bergendahls, med butikskedjan City Gross, delar den inställningen, och kommer även fortsättningsvis sälja burägg.

— Vi låter konsumenterna själva välja vilka ägg de vill ha. Vi ser att det finns behov av ägg från burhöns fortfarande, säger Mikael Lagerwall, presschef på Bergendahl, till tidningen.

Hos Ica står buräggen för runt 4 procent av försäljningen, en siffra som är på väg ned.

— Efterfrågan är fortfarande av den omfattningen att vi har kvar dem, säger Icas färskvaruchef Dan Jacobson till DN.

En organisation som varit mycket aktiva när det gäller att stoppa försäljningen av burägg är Djurens Rätt. På sin hemsida skriver organisationen att även Netto i Sverige är beredda att fasa ut buräggen. Inköpsdirektören säger till Djurens Rätt att buräggen kommer att fasas ut ur sortimentet, men att det i dagsläget inte finns något fastställt slutdatum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094