23948sdkhjf

Siljans Chark miljoninvesterar

En ny slakteridel för 8,5 miljoner gör köttproduktionen mer hållbar, vilket ska stärka konkurrenskraften.
I torsdags invigde Siljans Chark en ny del av slakteriet på Ickholmen, utanför Rättvik. På plats fanns ett hundratal inbjudna leverantörer.

— Det var kul med det stora intresset från leverantörerna och kändes bra att visa upp detta som både är miljömässigt rätt och lönsamt. Tror också den nya förbättrade styckningsservicen blir viktig i konkurrensen om djuren, säger Thomas Perkiö, vd på Siljans Chark, till Food Supply.

Totalt har Siljans Chark investerat 8,5 miljoner kronor i en ny anläggning för slaktbiprodukter och en för återtagsstyckning.

— Tidigare har vi dagligen kört slaktbiprodukter i tankar till en biogasanläggning i Linköping vilket är både kostsamt och tär på miljön. Mycket av det kan istället bli både humanföda och hundfoder och det kan vi nu ta till vara på. Vi har knutit viktiga samarbeten för att istället sälja de här råvarorna. Vi räknar med att investeringen har betalat sig själv efter två och ett halvt år vilket visar att vår strävan efter att alltid vara miljömässigt riktiga även blir det ekonomiskt mest riktiga i slutändan, säger Runar Gustafsson, slakterichef på Ickholmen.

Thomas Perkiö beskriver de nya lokalerna för återtagsstyckning som betydelsefull för konkurrenskraften.

— Det här är en stor och viktig investering för oss som bidrar till att vi är den bästa slaktpartnern för producenterna, säger Thomas Perkiö.

Ickholmsslakteriet har ökat slakten avsevärd under de senaste åren och det investerades i förbättringar av verksamheten både 2014 och 2015, varför Siljans Chark numera har kapacitet att ta emot djur från hela norra delen av Sverige.

Ni har ökat slakten rejält på senare tid och investerat mycket. Är det färdiginvesterat nu på ett tag eller är det mer på gång?

— De senaste åren har vi investerat mycket i slakteriet och är nu välutrustade kapacitets- och kvalitetsmässigt men ser ytterligare investeringar mer miljösidan.

— Egen slakt av djur uppfödda av lantbrukare i regionen är en mycket viktig del av vår strategi och av vårt varumärke. Våra produkter ska vara gjorda av lokal och regional råvara och våra konsumenter kan lita på att vi har kontroll över hela kedjan. Den nya investeringen bidrar till en mer hållbar köttproduktion vilket tar oss till en ny nivå ansvarsmässigt. Det är vi glada och stolta över, säger Thomas Perkiö.

Hur gör ni för att förmedla bilden av Siljans Chark som hållbart och miljöinriktat? Är det något som ni kommer att trycka på ännu mer framöver i er externa kommunikation och marknadsföring?

— Som regionalt företag med ett varumärke som tar utgångspunkt i lokalproducerat är miljö en viktigt del för oss som säkert kommer att bli allt viktigare framåt.

Siljans Chark nyanställer två personer i samband med den nya anläggningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109