23948sdkhjf

Larm för flodkräftan

Olaglig utplantering största hotet.
Den svenska flodkräftan lever på gränsen till utrotning. Under de senaste hundra åren har flodkräftan försvunnit från 97 procent av de svenska vattendragen och sjöarna.

Orsaken är framför allt människans olagliga utplantering av signalkräftor med kräftpest. Det rapporterar länsstyrelsen i Örebro län.

– Det vore en stor förlust om vi skulle förlora vår enda svenska kräftart. Den har ju funnits här sedan istiden och övrigt djurliv i vattendragen har anpassat sig till flodkräftan., säger Cecilia Journath Pettersson, naturvårdsbiolog på Länsstyrelsen i Örebro län, till TT.

Flodkräftan är klassad som akut hotad i den svenska rödlistan och det finns alltså en risk att den försvinner helt och hållet från svenska vatten.

TT: Går det att vända utvecklingen?
– Absolut, genom att inte fortsätta att flytta på signalkräftor, som många gör av ren okunskap. Det både dumt och olagligt, svarar Cecilia Journath Pettersson.

Men utfiskning är inte problemet, enligt henne:
– Jag tycker att man kan äta flodkräfta med gott samvete. Det är inte kräftfisket som är det stora hotet utan kräftpesten.

I motsats till signalkräftan har flodkräftan ingen motståndskraft mot kräftpest. Arten hotas även av försurning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078