23948sdkhjf

De kastar stora mängder ful mat

Orsaken är den kultur präglad av perfektion. Det skriver The Guardian.
Hälften av all mat som produceras i USA slängs. Orsaken är den kultur präglad av perfektion som bidrar till att "fula" livsmedel ratas. Det skriver den brittiska tidningen The Guardian som uppger att det varje år slängs hela 60 miljoner ton livsmedel till ett värde av cirka 160 miljarder dollar av amerikanska konsumenter och återförsäljare.

Företaget Imperfect Produce som hanterar ”fula” frukter och grönsaker i San Francisco-trakten, uppskattar att cirka en femtedel av alla frukter och grönsaker slängs eftersom de inte passar industrins krav på ett perfekt utseende.

Wayde Kirschenman, vars familj har odlat både potatis och andra grönsaker i närheten i Kalifornien sedan 1930-talet bekräftar matsvinnet: "Solbränd" blomkål kastas. Vindruvor som inte överensstämmer normen dumpas. Massvis av apelsiner skickas till deponi och iI juni månad i år skrotade Kirschenman en betydande del av sin vattenmelonodling.

Men matsvinnet är inte bara ett amerikanskt problem. I hela världen slängs 1,6 miljarder ton livsmedel varje år. Experter menar, enligt tidningen, att det finns en växande medvetenhet och att regeringar inte kan bekämpa hunger eller klimatförändringar utan att minska på matsvinnet.

– Det finns många människor som är hungriga och undernärda, bland annat i USA . Min gissning är förmodligen 5-10 procent av den amerikanska befolkningen fortfarande är hungrig. Bortkastad mat innebär en stor förlust som skulle kunna mätta många människors magar, säger Shenggen Fan som är generaldirektör för International Food Policy Research Institute i Washington.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062