23948sdkhjf

Åsa Domeij: Så äter vi 2030

"Det kommer dröja innan insekter blir en vanlig proteinkälla."
År 2030 tror Axfood att konsumenterna väljer ungefär den typ av mat vi äter i dag – men ändå annorlunda då hållbarhet slagit igenom som begrepp.

– Vi kommer att fortsätta äta god mat. Men med gott samvete i framtiden, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, i ett pressmeddelande.

Matkassen 2030 är Axfoods bidrag till en mer hållbar livsmedelsstrategi. En rapport med 79 konkreta förslag till beslutsfattare, producenter och dagligvaruhandeln att samverka för en mera hållbar matkonsumtion i Sverige och som presenterades under Almedalsveckan. I rapporten finns ett avsnitt över hur en fysiskt tänkt matkasse 2030 ser ut. I stort som i dag, men där hållbarhet har satt sina tydliga spår:

Rapporten redogör för att vi kommer att fortsätta äta tacos till fredagsmyset och att det lär dröja innan skalbaggar och insekter blir en vanlig proteinkälla i våra svenska kök. Däremot kommer köttkonsumtionen, enligt rapporten, att minska för att ersättas av fler gröna proteiner som till exempel vegofärs eller baljväxter.

Vi kommer också, enligt Axfood, att se ett större utbud av svensk förädlad mat och svenska delikatesser. Dansk påläggsskinka blir istället en svensk variant av lufttorkad skinka på vildsvin och vi minskar vår konsumtion av ris från klimatpåverkande odlingar till förmån för svenskodlad potatis.

– Till vår glädje kommer vi också att hitta färdigmat som är god, nyttig och gjord på schyssta råvaror med tydligt ursprung. Fryst mat och fått högre status och blir mer populär, uppger Domeij och fortsätter:

– Vi har då också lärt oss ta tillvara på maten klokare och vågar äta den även efter bäst före-datum om maten fortfarande luktar och smakar gott.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109