23948sdkhjf

Reklam för vegetarisk snabbmat fälls

Vilseledande annonsering av grönsaksbiff.
Snabbmatkedjan Subways Veggie Biff har anmälts för vilseledande reklam. Anledningen är att den enligt näringsdeklarationen innehåller både ägg och mjölk.

Reklamombudsmannens opinionsnämnd, RON, menar därför att reklamen strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation – det vill säga att den vilseleder konsumenten.

Den anmälda reklamen består av text som har publicerats på snabbmatskedjans webbplats. Under rubriken ”Meny” finns bland annat ”Veggie Biff”. Om man väljer detta alternativ syns en bild på en smörgås fylld med en biff och grönsaker och texten: grönsaksbiff gjord på soja, morötter, majs och paprika. Under bilden finns bland annat en knapp med texten ”Näringsvärde”. Där får man upp en sida på vilken man kan öppna en allergi- och näringsvärdesguide. I guiden framgår att den vegetariska biffen innehåller ägg och mjölk.

Anmälaren skriver att Subway uttrycker sig som att deras vegetariska biff är vegetabilisk , men då den innehåller både mjölk och ägg är den inte vegetarisk utan lakto-ovo-vegetarisk.

Subway själva menar att produkten är kallad så för att veggie är förkortning av engelska ordet vegetables – grönsaker, vilket utgör huvuddelen av den marknadsförda biffen. "Veggie Biff är inte gjord av någ­ra köttprodukter och är därför vegetarisk", skriver kedjan.

På grund av förekomsten av mjölk och ägg, är produkten inte lämplig för veganer. Subway menar dock att produkten är korrekt namngiven och marknadsförd. Kedjan menar även att man aldrig hävdat att produkten är lämplig för veganer, men beklagar förvirringen hos konsumenten.

Opinionsnämnden finner, mot bakgrund av Livsmedelsverkets tolkning av begreppet ”vegetarisk”, att måltidsnamnet Veggie Biff och påståendet att det är "en grönsaksbiff gjord på soja, morötter, majs och papri­ka” för en svensk konsument ger intryck av att biffen är vegetarisk och att därför ingen animalisk ingrediens ingår i produkten. Men enligt näringsinnehållsguiden innehåller dock biffen ägg och mjölk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062