23948sdkhjf

Svenskt kött kontrollerat – få anmärkningar

"De flesta företagen har koll och det går att se var köttet kommer ifrån och vart det har tagit vägen."
Livsmedelsverket och Stockholm Stad har tillsammans spårat kött mellan slakteri och butik. Ytterst få av de kontrollerade företagen fuskar eller gör fel. Myndigheterna undersökte om företagen har korrekta rutiner och i vilken utsträckning konsumenter blir lurade. Det skriver myndigheten i ett pressutskick.

Att kunna spåra livsmedel bakåt i leverantörsledet eller framåt från tillverkaren är viktigt för att visa att exempelvis oxfilén verkligen är oxfilé. Men också för att kunna återkalla ett parti varor även om det är spritt på många mottagare. Till exempel om folk har blivit sjuka.

– De flesta företagen har koll och det går att se var köttet kommer ifrån och vart det har tagit vägen. Vi har också kontrollerat att leverantörer och mottagare finns på riktigt, säger Shwan Kareem, stadsveterinär i Stockholms stad, i pressutskicket.

Svensk oxfilé spårades från butiker och restauranger, hela vägen bakåt genom livsmedelskedjan, till styckningsanläggningar och slakterier. Livsmedelskontrollen i Stockholm, kontrollerade 40 restauranger och butiker och 13 styckningsanläggningar och grossister för att följa upp att den sålda oxfilén verkligen var svensk.

Livsmedelsverket har gjort 20 spårbarhetskontroller av hästkött vid slakterier och framåt till butiker och restauranger. Meningen var att se vart hästköttet tar vägen och om det förekommer regelbundet fusk med djurslag.

– Arbetet med att spåra livsmedel kräver samarbete mellan myndigheterna. Tack vare spårningsarbetet kunde vi hitta felaktigheter och till och med fusk som vi knappast hittat annars, säger avdelningschef Martin Lindblom på Livsmedelsverket i en kommentar.

Resultatet från projektet kan användas för att planera framtida kontroller, både inom respektive myndighets ordinarie verksamhet och eventuella större samarbetsprojekt. Projektet startade i mars 2015 och avslutades i början av 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094