23948sdkhjf

Rullskidslopp skyltfönster för västsvensk mat

Yoghurt, cider och Runekaka får framträdande roll i världens största lopp.
I helgen samlas aktiva från 15 länder i Trollhättan för att delta i Alliansloppet, världens största rullskidslopp. Dessutom direktsänds tävlingarna (även löpning står på schemat) i såväl TV4 Sport som i norska NRK 2.

Då passar arrangören, i samarbetet med Turistrådet Västsverige, på att lyfta fram lokalproducerade produkter.

— Vi ser det som något av en samhällsinsats att gynna de lokala matproducenterna som finns här i Västergötland. De gör ett fantastiskt jobb, och det vill vi uppmuntra. Turistrådet Västsverige har goda kontakter bland matproducenterna, vilket gör att det känns som ett jättebra samarbete för oss, säger tävlingsarrangören Magnus Larsson, i ett pressmeddelande.

Det rör sig om lokalproducerad yoghurt och närproducerad cider. Men även en version av den västgötska löparklassikern Runekakan — vilket är en typ av powerbar uppkallad efter "den svenska ultralöpningens fader" Rune Larsson.

— Bra mat och, en god idrottsprestation och ordentlig återhämtning hänger ihop. Det finns fler vägar att gå än att bara äta en banan och kexchoklad efter målgång. Genom att jobba med de matproducenter och de råvaror som finns i regionen kan vi belysa hur viktig den västsvenska maten är, både i allmänhet och för åkarna och alla besökare som är här och upplever tävlingarna, säger Henrik Linneros, affärsutvecklare inom måltidsturism på Turistrådet Västsverige.

Under lördagens huvudlopp står den flerfaldige VM- och OS-guldmedaljören i längdskidor, Johan Olsson, och den dubble Jon Kristian Dahl. Med i deltagarlistan finns även kändiskrögaren Melker Andersson.

— Det blir naturligtvis extra spännande att se vad han tycker om våra lokala matprodukter när han går i mål. Rickard Helleröd från Alberts Hotell och Restaurang Nova har gjort en egen tolkning av Runekakan – en ”energy bar” framtagen av västgötske ultralöparen Rune Larsson. Den kommer Melker att testa, säger Magnus Larsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078