23948sdkhjf

Mjölk ska ersätta plastförpackningen

Med förpackningar gjorda på mjölkprotein ökat hållbarheten — materialet är dessutom ätbart.
Det är mjölkproteinet kesein som får forskarna att se nästa generations livsmedelsförpackningar. I måndags presenterade forskare vid det USA:s jordbruksdepartement ett nytt material som, liksom förpackningar som baseras på råolja, är lika tunt och genomskinligt - men som är 500 gånger bättre på att skydda produkten från syre. Dessutom är materialet ätbart, även om materialet ännu är lika töjbar som de traditionella plastbaserade förpackningarna.

Det skedde under en ärlig konferens det amerikanska kemiförbundet, ACS, rapporterar Vetenskapsradion.

På sikt kan alltså de nedbrytbara förpackningar som bygger på stärkelse, och som vunnit framgång på marknaden, få konkurrens. I synnerhet då de amerikanska forskarna börjat tillsätta pectin för att göra materialet vätetåligt.

Enligt Vetenskapsradion tittar forskarna på möjligheten att tillföra någon form av smaksättning av förpackningsmaterialet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079