23948sdkhjf

Kaffet ser ut att bli både sämre och dyrare

Redan om några år kan kvalitetskaffe bli en bristvara.
— Redan 2020 befarar vi att de bättre kvaliteterna kommer att finnas tillgängliga i mindre omfattning, säger Minette Rosén, kaffeinköpare på Zoégas i Helsingborg, till TT.

Orsaken är växthuseffekten, klimatförändringar som tvingat kaffeodlare i Centralamerika, inte minst i El Salvador, se produktionen minska avsevärt den senaste tiden.

Enligt författaren till The World Atlas of Coffee, James Hoffman, leder ett varmare klimat till en förskjutning mot produktion i länder som Indonesien, Brasilien och Vietnam där de odlingsbara arealerna är stora men där kaffekvaliteten klassas som mindre god.

Joanna Alm, SM-vinnare i kafferostning och vd för rosteriet Drop Coffee, spår inte bara ett underskott på högkvalitativa bönor utan även prisökningar.

— Påverkan på priserna för specialkaffe kommer att vara liten, även om jag vill flagga för att Kina har börjat dricka mer kaffe vilket kan leda till högre konkurrens. Men när det gäller kommersiellt kaffe ser vi, troligtvis för första gången, en större efterfrågan än tillgång. Produktionen går ner samtidigt som efterfrågan går upp. Där kommer, utan tvivel, något att hända, säger hon till nyhetsbyrån.

Löfbergs inköpsdirektör Martin Löfberg gör en liknande analys.

— Efterfrågan på kaffe ökar och det gäller att produktionen hänger med. Det har varit vissa störningar som har indikerat att vi över perioder kan få en påverkan på priserna. Det är något vi har tagit med i vår riskanalys, skriver TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11