23948sdkhjf

Fiskföretag simmar mot strömmen

Ladugårdsodlad matfisk intar de stora livsmedelskedjorna.
Enligt Jordbruksverkets siffror har mängden odlad fisk i Sverige minskat kontinuerligt sedan 2012, då branschen noterande en toppnivå. Bara mellan i fjol och 2014 minskade produktionen, räknat i färsvikt, med 4 procent till 10 752 ton. Värdet av det som gick till konsumtion var 340 miljoner kronor.

Regnbågsöring är fortfarande den stora dominanten och stod för 83 procent av fjolårets produktion. Men det finns uppstickare, långväga uppstickare.

I skånska Tollarp har Mikael Olenmark och Johan Ljungquist drivit Gårdsfisk sedan 2009. Här odlas den afrikanska malen clarias och "sushifisken" tilapia från Asien, vilken hos Gårdsfisk går under varumärket "Rödstrimma". Affärsidén bygger på att sälja hållbart odlad fisk under tak i till synes helt vanliga ladugårdar.

— Många bönder har ju problem med lönsamheten. De har också ofta lador, som står tomma. Vår idé var att hitta ett sätt att använda ladorna till fiskodling, säger Johan Ljungquist, till HD-Sydsvenskans näringslivssajt 8till5.

Det stora genombrottet kom när Ica och Coop tog in Gårdsfisks produkter i sortimentet. Då togs de första spadtagen till en helt ny lada, inklusive en produktionslinje med kapacitet på 16 ton matfisk på omkring ett halvår. Ytterligare tre produktionslinjer är på gång.

— Till jul finns vi i de stora livsmedelskedjorna, säger Johan Ljungquist, till 8till5.

Under nästa år hoppas grundarna på att kunna etablera ytterligare odlingar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063