23948sdkhjf

Santa Maria rensar bort socker och salt

Företaget minskar innehållet av tillsatser, socker och salt och ersätter med mer kryddor.
"Berg som vita elefanter" - inte bara en Hemingway-novell, utan nu även en bra beskrivning av det minskade salt- och sockerinnehållet i Santa Marias produkter. Enligt företaget har man sedan 2015 minskat sockret med 380 ton - en vikt som motsvarar ungefär 100 elefanter. Även saltet har minskat med 200 ton och en del tillsatser rensas bort i ett försök att byta ut nämnda ingredienser mot mer kryddor och naturliga smaker.

Tilltaget kommer som ett svar på ökad efterfrågan på mat med mindre socker, salt och tillsatser. Enligt Jordbruksverket äter genomsnittssvensken cirka 43 kilo socker per år, en konsumtion som varken ökat eller minskat nämnvärt de senaste 50 åren. Samtidigt växer trenden att minska sockerintaget allt mer, tillsammans med ett ökat fokus på tillsatser i maten.

– Vi har absolut märkt av ett ökat fokus. Samtidigt är det viktigt att påpeka att vi inte ser det som en tillfällig fluga, utan som en självklar del i att ta ansvar. Som matföretag har vi stor påverkan och vi kan verkligen göra skillnad genom att göra våra produkter ännu bättre, säger Sandra Flodström, hållbarhetschef på Santa Maria, i ett pressmeddelande.

Läs också: Coop minskar saltet med 157 ton

Redan förra året lanserade företaget delar av sitt tex mex-sortiment efter att ha minskat på salt, socker och tillsatser. Nu återkommer flera av de produkterna, tillsammans med en del nya, igen.

- Tortillas, dipmixer, tacosåser och salsor, liksom indiska kryddmixer, nudlar och kokosmjölk. Till 2020 ska vi ha minskat vårt totala saltinnehåll med 25% och sockret med 50% jämfört med 2014, säger Kristina Lukes, marknads- och innovationsdirektör på Santa Maria.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08