23948sdkhjf

Nu öppnar affären med mat i lösvikt

Crowdfundade LØS är först i Skandinavien med förpackningsfri mataffär.
I helgen öppnade LØS i Köpenhamn – mataffären där du kan handla exakt hur mycket du vill. Tanken är att motverka matsvinn och det slöseri av resurser som engångsförpackningar medför. Här ska kunden helst ta med sina egna påsar, burkar eller lådor att förvara maten i, skriver Helsingborgs Dagblad.

Enligt ägaren Frédéric Hamburger handlar det om att kunna använda en förpackning många gånger. För de som inte har med egna förpackningar finns det ändå att köpa: påsar, glasburkar och flaskor för en liten slant.

– Det beror på att vi inte vill tjäna pengar på förpackningar, säger Frédéric Hamburger till Helsingborgs Dagblad.

LØS finansierades genom en crowdfunding-kampanj, där målet på 350 000 kronor kunde samlas in på fyra månader. Konceptet är enkelt – ekologisk mat i lösvikt. Det ska spara emballage, utrymme i butiken och dessutom sänka priset på varorna. Utbudet består mest av torra varor, som förvaras i plastlådor men även oljor och vin.

Nu siktar butiken på att sälja över 400 ekologiska produkter och i första hand kommer varor från lokala producenter att prioriteras. De flytande varorna kan hällas på tomflaskor som finns tillgängliga gratis i butiken – och som tvättas ur och används igen, när man återlämnar dem. Förra året öppnades en uppmärksammad butik i samma stil i Berlin, men inspirationen har den franske grundaren av LØS fått från hemlandet.

– Jag fick inspirationen från Frankrike, där lösviktsförsäljning är väldigt utbrett. Jag är specifikt inspirerad av Biotop 21, en liten butik i Paris, och den franska kedjan Day by Day, som öppnar 32 butiker under 2016. I Frankrike öppnar en lösviktsaffär var tredje dag och nätverket är mycket stort, säger Frédéric Hamburger till danska TV 2 Lorry.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094