23948sdkhjf

Matbutik för socialt utsatta öppnar

Matmissionen erbjuder billigare varor för de som har svårt att ha råd.
Som en del av Stockholm Stadsmissions sociala företag erbjuder Matmissionen varor och livsmedel för de som har lägre tillgångar. Butiken öppnade i Rågsved i Stockholm förra året, men fick flytta efter att ha blivit utsatt för en brand i mars.

Nu tar de över Willys gamla lokaler i Veddesta centrum efter många frågor om när de planerar att öppna igen, skriver Stockholm Direkt. Butiken är i samarbete med Axfood och säljer varor som kan vara kolliskadade, överproducerade eller ha kort utgångsdatum.

Den 27 september slår dörrarna upp, vilket inte är en dag för tidigt enligt verksamhetsledare Johan Rindevall. Syftet är inte bara att erbjuda billigare varor, utan också att minska matsvinnet.

– Jag tror att behovet för Matmissionen är stort av flera anledningar. Det slängs tiotusentals ton mat. Och tittar man på norra Stockholmsområdet så finns det 16 till 17 000 personer som lever på försörjningsstöd, säger Johan Rindevall till Stockholm Direkt.

Större lokaler innebär fler medlemmar – och kapacitet att ta emot mer färskvaror. Förhoppningsvis innebär det också att verksamheten kan fortsätta göra skillnad för människor.

– Vi har hört kunder berätta att de har haft råd att gå på bio för första gången på år. Innan har man räknat varje krona och behövt prioritera. En kund kunde att laga tänderna. Det var något man hade behövt vänta med för att ha råd med det mest basala – mat, säger Johan Rindevall till Stockholm Direkt.

Förutom Axfood syns även Scan och Coca-Cola bland finansiärerna och samarbetspartners. Butiken är öppen för allmänheten, men lever du på ett försörjningsstöd, bidrag, lön, a-kassa, sjukersättning eller pension som understiger 8700 i månaden kan du ansöka om ett medlemsskap. Med medlemsskap blir alla köp minst 70 procent billigare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078