23948sdkhjf

Omfattande köttfusk på östgötskt företag

Förbjuds att sälja efter att ha kringgått salmonella-regler.
Norrköpings kommun förbjuder Äkta Halal Mat Sverige AB att sälja livsmedel överhuvudtaget efter stort köttfusk. Företaget måste dessutom återkalla allt sitt kött.

Genom att sälja helt kött och kallat det "köttberedning" har företaget gått förbi kravet att inneha salmonellaintyg. Enligt svenska regler måste helt kött som importeras ha ett intyg på att det inte innehåller salmonella. Om köttet behandlats genom exempelvis en injicering av buljong eller marinad, räknas det däremot som köttberedning och kräver inte intyg.

Kommunen misstänker att Äkta Halal Mat medvetet fuskat med beteckningen just för att slippa skaffa salmonellaintyg. Dessutom är det inte dokumenterat huruvida det importerade köttet kommer från godkända anläggningar, vilket gör att det är omöjligt att se om hanteringen klarar hygienkraven.

– Företaget har lurat sina kunder. Vi ser mycket allvarligt på det och har krävt att de ska återkalla allt kött och vi har dessutom förbjudit företaget att sälja kött, säger Maria Pihlajärvi, chef på Norrköpings kommuns livsmedelskontroll, i ett pressmeddelande.

Företaget själva menar att det rör sig om ett misstag – inget systematiskt fusk.

– Tanken har inte varit att fuska. Vi har nu själva sett en felmärkning från vår leverantör i Rumänien, säger bolagets inköpare Khalid Boudjema till SVT Nyheter Öst.

Mer än 30 ton har sålts till butiker som inte tillhör de stora kedjorna i flera kommuner sedan 1 augusti. Nu arbetar Livsmedelskontrollen för att spåra köttet.

– Det här är ett exempel på framgångsrikt samarbete mot livsmedelsfusk. Tillsammans kan kommunerna och Livsmedelsverket hitta och komma åt företag som fuskar. De lurar konsumenterna och förstör för ärliga företag, säger Louise Nyholm statsinspektör på Livsmedelsverket.

Berörda kommuner där köttet tagits in:
Avesta Borlänge
Borås Gävle
Jönköping Karlskoga
Karlstad Katrineholm
Köping Linköping
Norrköping Stockholm
Södertälje Västerås
Örebro
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094