23948sdkhjf

SM-vinnande öl får premiär

Guldvinnaren i SM för hembryggd öl premiärsläpps på mässa och tar sig snart in på Systembolagets hyllor.
683 bidrag stod som tävlande när SM i hembryggd öl avgjordes i april i år – den stora vinnaren var Samma Klaus, skapad av Uppsalaborna Niklas Stenlås och Torbjörn Andersson.

De nyblivna SM-vinnarna utsågs till Årets hembryggare och belönades av Åbro med en plats på bryggeriet i Vimmerby. Nu har 30 000 liter bryggts av vinnarölen, som möter allmänheten på Stockholm Beer and Whisky Festival 29 september.

– Att vara med genom hela bryggningsprocessen har varit väldigt roligt och lärorikt. Det var en fantastisk känsla när vi var på bryggeriet i Vimmerby och såg tusentals flaskor med vår öl tappas upp. Nu ska det bli väldigt spännande att få bjuda besökarna på Stockholm Beer & Whisky Festival och höra vad de tycker, säger Torbjörn Andersson i ett pressmeddelande.

Ölet får i samband med Åbro-bryggeriet namnet Bryggmästarens Samma Klaus, och är en kraftig lager med en alkoholhalt på 12 procent. Den beskrivs ha en maltig smak – tack vare sin fyllighet ska den gå bra ihop med till exempel stark ost. För att få upp det alkoholstarka ölets sötma tillsattes mycket sirap under jäsningen, ett nytt grepp på Åbros bryggeri.

Säljstart på Systembolaget är satt till den 21 oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094