23948sdkhjf

Matleverantörens usla löner kritiseras

70 kronor i timmen och inga kollektivavtal för cykelbuden.
Om du bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö har du säkert sett dem – med rosa ställ, stora värmeryggsäckar och jäktig fart levererar Foodoras cykelbud lyxig mat snabbt.

Matleverantören, vars affärsidé går ut på att beställa mat från restauranger genom en app och få den levererad med cykelbud, har funnits i Sverige i knappt ett och ett halvt år och stadigt vuxit.

Tidigare i år rapporterade Food Supply om att företaget, som är verksamt i tio länder, haft en tillväxt på nästan 10 000 procent, och en uppskattad omsättning på 1,4 miljarder.

Läs också: Matleverantörens tillväxt: 10 000 procent

Samtidigt får företaget skarp kritik för sina löner och saknade kollektivavtal, skriver lokaltidningen Göteborg Direkt. Cykelbuden får 70 kronor i timmen och 20 kronor per order, oavsett vardag, kväll eller helg. Om du får en dubbelorder får du lite mer, men enligt bud som Göteborg Direkt pratat med händer det sällan.

– Den här lönen är åt helskotta, det är att utnyttja folk. Företag som väljer bort kollektivavtal gör ju ofta det för att kunna dumpa lönerna, säger Tony Blomberg, ombudsman på Svenska Transportarbetareförbundet till Göteborg Direkt.

Vd:n för Foodora Sverige, Felipe Gutierrez, menar enligt Göteborg Direkt att det inte är representativt att fråga cykelbud på stan om vad de tjänar då lönen beror helt på hur mycket de arbetar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109