23948sdkhjf

Nya systemet packar olika livsmedel på en linje

PicknPack kan individuellt anpassa förpackningarna beroende på kund, utan att kräva olika material.
Det europeiska projektet PicknPack har under de senaste fyra åren utvecklat ett nytt förpackningssystem för livsmedel som ska vara flexibelt och resurssnålt.

Med det nya systemet kan livsmedelsproducenter helautomatiserat packa olika produkter på samma linje, samtidigt som de genomgår kvalitetskontroller med hjälp av sensorer.

– Med PicknPack kan olika livsmedel sorteras och förpackas på samma produktionslinje. Systemet försäkrar att konsumenten får en bra produktkvalitet samtidigt som producenterna individuellt kan anpassa förpackningarna till kunderna i detaljledet. Därmed kan man reducera avfall och säkra högre priser, säger sektionsledare Søren Rahbek Østergaard från danska Teknologisk Institut i ett pressmeddelande.

Förpackningarna kan varieras i storlek från produkt till produkt och kan dessutom märkas med spårbar RFID-märkning och QR-koder.

– Trycket på det översta plastfilmen anpassas till livsmedelskedjan som säljer produkten, vilket innebär att producenterna inte behöver ha olika förpackningsmaterial till olika kedjor, säger Søren Rahbek Østergaard.

Projektet har i första hand fokuserat på kvisttomater, druvor och färdigrätter, men sägs kunna använda på nästan alla slags färska och bearbetade produkter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094