23948sdkhjf

Vinimportören ifrågasätter anklagelserna

Prime Wine, importören bakom Robertsons kritiserade viner, menar att problemet är mer komplext än utmålat.
Efter att Systembolaget i förra veckan meddelade att de inte tänkte följa rekommendationen från det sydafrikanska fackförbund som representerar arbetare hos vinproducentens Robertson, följer importören av de storsäljande vinerna upp med sin bild av saken.

Enligt fackförbundet, som satt i gång en större strejk hos vinproducenten Robertson i Sydafrika, stöttar konsumenter "slavliknande förhållanden och brott mot mänskliga rättigheter" genom att köpa vinet.

Läs också: Systembolaget fortsätter sälja kritiserade viner

Facket kräver bland annat att lönerna ska höjas och att en fristående kommitté ska övervaka producenten för att se till att Systembolagets uppförandekod följs. Dessutom uppmanar facket att svenska konsumenter och butiksmedarbetare på Systembolaget ska bojkotta vinet tills strejken är avslutad, något som både Systembolaget och svenska fackförbundet Unionen motsatte sig starkt.

Prime Wine står som importör av vinet och bemöter anklagelserna mot Robertson i både ett öppet brev via sin hemsida och i en intervju med Svenska Dagbladet. Där ifrågasätter importören anklagelserna och menar att uppgifterna från facket är fel.

Den påstådda genomsnittslönen från facket på 2 200 kronor är felaktiga – minimilönen för de som arbetar på vineriet ligger cirka 30 procent högre, vilket också Robertson betalar ut, påpekar Martin Horwitz, CSR-ansvarig på Prime Wine, för Svenska Dagbladet.

Han kan förstå att en bojkott verkar som ett bra alternativ för att producenten ska höja lönerna, men menar då att man missar vad som kan hända längre fram.

– Då tar man inte hänsyn till hela värdekedjan och Robertsons kostnader. De betalar redan mer för att fylla vinet lokalt och plocka druvorna manuellt, något som många valt bort och ersatt med automatiserad fyllning och plockning. Jag tror att en bojkott kan leda till att 1 000-talet lantarbetare förlorar sina arbeten. Och det har redan kostat mycket för både lantarbetarna och Robertson att strejken pågår, säger Martin Horwitz till Svenska Dagbladet.

Enligt Horwitz har Robertson målats ut som skurk, trots att de både klarat flera granskningar och blev den första Wieta-märkta (etisk märkning för vinproducenter, reds. anm.) producenten i Sydafrika.

Om det är något som behöver förändras är det systemet – att konsumenten vill betala mer för vinerna. Att välja wieta- och fairtrade-märkta produkter är det första steget menar Horwitz.

– Global handel bygger på billig arbetskraft, och så länge vi gör det går vi rakt mot fattigdomsbekämpningen. Och det skapar en grogrund för korruption som förstör tilliten i samhället. Vi priviligierade människor här hemma måste inse att handla billigt alltid medför en merkostnad för miljön och människorna bakom produkten, säger Martin Horwitz till Svenska Dagbladet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078