23948sdkhjf

Personkopplingar mellan Ica och Systembolaget ifrågasätts

Enligt en kartläggning från Svenska Dagbladet ligger de flesta nya systembolags-butiker i Ica-fastigheter – tidigare Ica-vd är nu ordförande för Systembolaget.
I somras rapporterade Svenska Dagbladet att nya Systembolag oftast öppnar bredvid en Ica-butik – av de tio senast öppnade systembolagen ligger inte mindre än sju nära en Ica-butik. En butiksyta nära Systembolaget är enligt analytiker som SvD talat med väldigt åtråvärda, och Ica, som äger fastigheterna för sina butiker, är ofta snabba med att erbjuda hyreskontrakt till nya systembolags-butiker.

Nu pekar SvD på att Systembolagets ordförande Kenneth Bengtsson tidigare varit vd för Ica mellan 2001 och 2012. Enligt Systembolaget är det just en styrelsefråga var en nyetablering av nya butiker sker. Systembolagets presschef menar att det inte finns någon risk för att Ica skulle gynnas i och med att Kenneth Bengtsson tidigare varit vd för Ica.

– Nej. Jag vill påstå att det är omöjligt för en enskild medarbetare att påverka denna process och valet av butiksläge, säger Lennart Agén till Svenska Dagbladet.

Enligt IOGT-NTOs ordförande Johnny Mostacero är etableringen av systembolag nära Ica-butiker något som Systembolaget behöver granska, då de som statligt bolag ska ”stå fritt från allt och alla vad gäller etableringar”. Han tillägger för SvD att ingen ska kunna påverka dem på något sätt.

Men personkopplingarna finns även längre ner i kedjan – förra etableringschefen på Systembolaget, Ulrika Sand, är i dag anställd på Ica Fastigheter. Icas presschef säger till SvD att rekryteringsprocessen var normal och hon inte arbetar med kontakter med Systembolaget.

Samtidigt framhåller SvD ekvationen – Ica är kända för lobbyverksamhet, en plats nära ett systembolag ökar försäljningen och Systembolaget har många butiker i Icas fastigheter.

– Vi har en normal affärsrelation, som den vi har med andra hyresgäster, säger Ola Fernvall, presschef på Ica, till Svenska Dagbladet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078