23948sdkhjf

Tidigare anställd använde Livsmedelsverkets stämplar – förfalskade intyg för köttexport

En man ska i tre års tid ha hjälpt ett företag att exportera köttprodukter till Taiwan med förfalskade uppgifter.
Ett livsmedelsföretag i Göteborgsområdet ska ha betalat en tidigare anställd på Livsmedelsverket för att ge falska intyg på kött som exporterats till Taiwan, rapporterar Svt Nyheter Väst.

Mannen misstänks ha använt Livsmedelsverkets stämplar och formulär för att kunna förfalska intyg under tre års tid och åtalas nu för urkundsförfalskning. Företaget exporterade griskött till ett taiwanesiskt företag som sedan sålde vidare köttet.

De falska intygen, som mannen ska ha fått några tusen kronor för vid minst tretton tillfällen mellan 2011 och 2013, har bland annat ljugit om varifrån köttet är, var det förvarats och var själva intygen utfärdats. Bedrägeriet uppdagades när någon märkt att stämplarna som använts var gamla.

– Det är inte så att man skickat ut falskt kött, det handlar om intygsförfalskning, dokumentation och sundhetsintyg från Taiwan, säger Ulrika Åberg, kammaråklagare, till Svt Väst.

Enligt polisens förundersökning ska taiwanesiska myndigheter uttryckt någon slags signal om att händelsen nu kan påverka hela den svenska exporten av grisprodukter till Taiwan. I dag exporterar cirka 25 svenska företag kött till Taiwan.

Mannen i fråga kan få villkorlig dom och böter om han fälls.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095